Klachten in de keten: probleem of kans voor procesverbetering?

In elke nieuwe samenwerking binnen de supply chain is het onvermijdelijk dat processen en resultaten niet meteen vlekkeloos verlopen. Hoewel we allemaal streven naar een perfecte ketenintegratie, zijn er altijd onvoorziene omstandigheden of menselijke fouten die roet in het eten gooien. In plaats van elk probleem koste wat het kost te willen voorkomen, is de echte vraag: hoe gaan we om met klachten en afwijkingen in de keten?

Te vaak wordt bij incidenten met de vinger gewezen naar de nieuwe logistieke partner of leverancier, met de gedachte dat “ze het niet begrijpen.” Maar bedenk: de processen die je uitbesteedt hebben binnen je eigen organisatie jaren nodig gehad om tot wasdom te komen. Verwacht daarom niet dat een nieuwe partner direct alles perfect uitvoert. Bovendien brengen zij vaak een frisse, waardevolle blik mee op bestaande werkwijzen.

Zie klacht in de supply chain dan ook niet als iets negatiefs, maar als een kans om samen te groeien in de leveranciersrelatie. Het doel van uitbesteden en samenwerken is verbetering – en dat vraagt om een open, lerende houding. Niet iedereen in de keten zal direct begrijpen wat de verwachtingen zijn. Daarom is het cruciaal om klachten serieus te nemen, ze samen te analyseren en transparant te communiceren.

Klachtenmanagement wordt zo een middel voor gezamenlijke groei. Met duidelijke afspraken, meetbare KPI’s en regelmatige evaluaties kun je de samenwerking versterken. Door feedback uit de keten of van klanten te gebruiken, kun je de hele organisatie beter laten presteren – van operatie tot strategie.

Benader klachten als kansen, niet als obstakels. Door samen te werken aan oplossingen, ontstaan er vaak inzichten die je zonder frictie nooit had ontdekt.

Wil je eens praten over jouw ketensamenwerking, integratie met leveranciers of het optimaliseren van processen na uitbesteding?
Stuur dan een mail naar info@supplychainmeneer.nl – we denken graag met je mee.