De toekomst staat voor de deur, en wereldwijd – en zeker ook in Nederland – staan we voor enorme uitdagingen op het gebied van stedelijke logistiek, duurzame mobiliteit en de inrichting van infrastructuur. Of het nu gaat om emissievrije stadsdistributie, mobiliteitstransitie, slimme logistieke hubs of duurzame leveringsdiensten, veel staat onder druk.
Als we willen zorgen voor een leefbare wereld en deze op de juiste manier willen doorgeven aan de volgende generatie, moeten we radicaal anders denken over onze stedelijke logistiek.
Waar blijven de écht vernieuwende logistieke oplossingen?
Wat opvalt in de huidige ontwikkelingen, is het gebrek aan echt innovatieve, ‘out-of-the-box’ ideeën in duurzame stadslogistiek. Veel vooruitgang die we zien, is vaak slechts een verbetering van bestaande processen. Wat ontbreekt, is een heldere toekomstvisie op stedelijke distributie, waarin we nieuwe denkrichtingen en schaalbare oplossingen omarmen.
Verkeersdrukte in de stad: Oplossing of illusie?
Neem bijvoorbeeld de invoering van emissievrije zones in steden. Hoewel deze bijdragen aan een betere luchtkwaliteit, lossen ze de structurele verkeersdrukte niet op. Integendeel: het aantal leveringen en busjes in de stad blijft toenemen door de groei van e-commerce en last mile delivery.
De hamvraag: Is het vervangen van verbrandingsmotoren door elektrische varianten echt genoeg? Of is er meer nodig om het stadsverkeer écht te verminderen?
Logistieke hubs: een stap in de goede richting, maar geen eindoplossing
Het werken met logistieke hubs aan de rand van de stad wordt vaak genoemd als oplossing om het aantal vervoersbewegingen in stedelijke gebieden te verminderen. Dit kan inderdaad bijdragen aan de optimalisatie van stadsdistributie, maar roept ook nieuwe vragen op:
- Hoeveel ruimte is er beschikbaar voor deze hubs?
- Wat is de impact op de beschikbare bouwgrond voor woningen?
- Hoe passen ze in bestaande infrastructuur?
Hubs kunnen een deel van de oplossing zijn, mits er goed wordt nagedacht over logistieke processen, samenwerking tussen leveranciers en slimme bundeling van goederen.
Een duurzaam logistiek systeem: Minder leveringen, minder verkeer
De enige manier om écht impact te maken, is door het aantal logistieke bewegingen per dag drastisch te verlagen. Denk aan één wekelijkse levering per adres, waarbij bestellingen worden verzameld, gecombineerd en gebundeld.
Een dergelijk systeem vraagt om:
- Samenwerking tussen leveranciers, supermarkten en vervoerders
- Hergebruik van data uit logistieke hubs
- Een pull-gestuurde supply chain i.p.v. push
- Een herontwerp van interne logistieke processen
Wat betekent dit voor de consument?
Voor consumenten betekent dit een verschuiving van same-day delivery naar bijvoorbeeld één vaste leverdag per week. Is dat echt een probleem? In veel gevallen niet. We zijn misschien té gewend geraakt aan snelheid, terwijl dit leidt tot meer verkeer, hogere kosten en milieubelasting.
Door bewuster te kiezen voor geconsolideerde leveringen, dragen consumenten bij aan duurzamere stedelijke logistiek – en besparen we kosten én CO₂-uitstoot.
De rol van leveranciers en bedrijven in duurzame stadslogistiek
Ook leveranciers zullen hun processen moeten aanpassen. Korte levertijden, dagelijkse levermomenten en versnipperde orders zijn niet langer houdbaar in een duurzame keten. Slimme data-uitwisseling, digitale keteninformatie en samenwerking zijn de sleutel tot een toekomstbestendig model.
Is dit de oplossing voor Nederland?
Of deze aanpak dé oplossing is, valt te bezien. Maar één ding is zeker: we moeten de uitdaging rondom duurzame stadsdistributie, ruimtegebruik en mobiliteit in Nederland collectief oppakken. Dat vraagt om visie, lef en leiderschap – mogelijk met een regierol voor de overheid.
Laten we samenwerken aan de logistiek van morgen
Wil jij meedenken over duurzame logistieke oplossingen, toekomstbestendige stadsdistributie of wil je weten wat ik voor jouw organisatie kan betekenen?
👉 Neem dan contact op via info@supplychainmeneer.nl. Samen maken we de stad weer leefbaar.